Sastojci:
- 320 g brašna
- 150 ml toplog mleka
- 25 g šećera
- 1 kasicica suvog kvasca
- 60 g otopljenog i ohlađenog putera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 kesica vanilong šećera
- korica od 1/2 limuna
Za fil:
- 125 g mlevenih lesnika (ili badema)
- 50 g šećera
- 1 kesica vanile
- 50 ml vrelog mleka
- 1 belanace
- zumance i mleko za premazivanje strudle
U malo mlakog mleka staviti suvi kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne desetak minuta. Pomesati preostali šećer,ostatak mleka, otopljen i prohlađen puter, jaje, vanilu, limunovu koricu i prstohvat soli i sjediniti sve zajedno. U vanglicu prosejati brašno, napraviti udubljenje, sipati nadošli kvasac i sve ostale sastojke. Mesiti testo oko desetak minuta. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na tolom 1h. Naraslo testo prebaciti na radnu površinu, premesiti i podeliti na 2 dela. Za fil pomesajte mlevene lesnike (ili bademe), šećer,vanilin secer , dodati vrelo mleko i na kraju blago umućeno belance, sve dobro sjediniti. Rastanjite testo u pravougaonik, oko 1cm debljine. Fil podeliti na 2 dela, premazati preko testa. Zaviti u rolat. Tako uraditi i sa drugim testom. Strudlice stavite na pleh oblozen pek papirom. Pokriti providnom folijom i ostaviti da štrudlice još jednom narastu, oko pola sata. Strudle peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta dok fine ne porumene. Gotove strudle ohladiti i pre sluzenja posuti secerom u prahu.
Pour la pate:
- 320 g de farine
- 150 ml de lait chaud
- 25 g de sucre
- 1 cuillère à café de levure sèche
- 60 g de beurre
- 1 pincée de sel
- 1 œuf
- 1 sachet de sucre vanillé
- zeste de 1/2citron
Pour la garniture:
- 125 g de noisettes (ou d'amandes) hachés
- 50 g de sucre
- 1 sachet de sucre vanillé
- 50 ml de lait très chaud
- 1 blanc d'œuf
- 1 jaune d'œuf + un peu de lait pour dorure
Mettez tout les ingrédients pour la pâte dans la MAP et démarrez le programme pâte seule. Pour la farce mélangez les noisettes ou les amandes haché, le sucre, le sucre vanillé, ajoutez le lait bien chaud et a la fin 1 blanc d œuf battu, puis mélangez bien tous les ingrédients. A la fin du programme, sortez la pâte et partagez la en 2. Etalez chaque morceau de pate en rectangle. Disposez la farce uniformément sur les 2 pâtes. Roulez. Mettez les brioches sur une plaque recouverte de papier sulfurisé puis laissez gonfler encore 30 min. Badigeonnez avec un œuf battu+un peu de lait. Cuire au four a 180°C pendant 30 minutes environ. Avant de servir saupoudrez vos brioches avec du sucre glace.
commenter cet article …